Fiscale aangiften

Er zijn verschillende periodieke belastingaangiftes waar iedere ondernemer mee te maken krijgt. Consistente verzorgt voor u alle verplichte aangiftes tijdig en accuraat. Voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting doet u jaarlijks aangifte. Voor de omzetbelasting (BTW) doet u jaarlijks, maandelijks of per kwartaal aangifte. Heeft u personeel in dienst, dient u elke maand aangifte voor de loonheffingen.

Hieronder een korte omschrijving van de meest voorkomende belastingaangiften voor ondernemers.

Inkomstenbelasting

Iedereen die in Nederland woont en werkt, moet aangifte doen over zijn inkomsten. Ook als u in het buitenland woont en inkomsten hebt uit Nederland, kan het zijn dat u aangifte moet doen.

Omzetbelasting (BTW)

Als zelfstandig ondernemer, dus ook als ZZPer, maakt u omzet en bent u bijna altijd verplicht omzetbelasting in rekening te brengen en af te dragen.

Loonbelasting:

Heeft u personeel in dienst, dan draagt u loonheffingen af. De loonheffingen bestaan uit loonbelasting, premie volksverzekeringen, werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.

Vennootschapsbelasting:

Als eigenaar van een BV of voorzitter van een stichting of vereniging bent u vrijwel altijd verplicht aangifte vennootschapsbelasting te doen.

Dividendbelasting:

Een onderneming waarvan aandeelhouders de eigenaar zijn en die winst maakt, kan een deel daarvan uitkeren aan de aandeelhouders. Dit gebeurt meestal in de vorm van dividend. Het bedrijf, dat het dividend uitkeert, betaalt dan dividendbelasting aan de Belastingdienst.